loic foto

Chef Loic Malfait dołączył do akademickiego grona Le Cordon Bleu w Londynie w 2006r, dzieląc się swoim wieloletnim doświadczeniem z londyńskich restauracjach klasy premium. W 2009 roku awansował na Dyrektora Akademickiego, biorąc jednocześnie odpowiedzialność za logistykę odbywających się szkoleń oraz przejął pieczę nad całą kadrą szkoleniową. Chef Loic jest nieodzowną twarzą londyńskiej Akademii Le Cordon Blue w Londynie i promuje zarówno instytut jak i swoje umiejętności m.in. dla czytelników The Guardian, The Sun czy RyanAir.Urodzony w Lille w północnej Francji. Już jako młodzieniec był pasjonatem gotowania, którą to pasję zaczerpnął od swojej matki ? kucharza. Swoją kulinarną edukację rozpoczął w Restauracji Gastronomique Strauss w Vichy we Francji. Następnie przeprowadził się do Londynu w 1989roku.

Jego londyńska kariera rozpoczęła się w Kensington Roof Garden, gdzie pracował przez 3 lata. Stamtąd Chef Loic przeniósł się do Windows Restaurant w Hilton Park Lane. Następnie pracował dla znanej firmy księgowej Arthur Andersen.

Kariera Loica wzniosła się na wyżyny i zaprowadziła go do pozycji szefa kuchni Cameron w Tower Bridge. Główna część restauracji liczyła 150 miejsc i dodatkowo 5 sal VIP. Zaledwie w ciągu jednego roku przeniósł się do Avenance Catering na pozycję Head CHef w prestiżowej kancelarii Cameron McKenna. Był odpowiedzialny za catering dla 36 miejsc. Nadzorował kwartalne spotkania przy słynnych bufetach Loicien przygotowywanych dla elity Dyrektorów różnych Izb Handlowych.

Oprócz pracy na pełnym etacie, Chef Loic zdobył wiele srebrnych i złotych medali w różnych konkursach. Jest członkiem Epicurean World Master Chefs Society (EWMCS), gdzie dożywotnio zasiada w kapitule Stowarzyszenia Cukierników (Associasion of Pastry Chefs).

W 2010 roku objął pozycję Vice Prezydenta stowarzyszenia we Francji (L?Association Culinaire Francaise).

Aktualnie Chef Loic przyjeżdża już od kilku lat do Polski, aby zasiadać w jury finału Kulinarnego Pucharu Polski (KPP) oraz w konkursie Trendy CHef .

Nicolas Foto

Chef Nicolas Houchet urodził się w Nancy we Francji. Od 15 roku życia zdobywał doświadczenie cukiernicze odbywając staże w miejscowych restauracjach i piekarniach. Odkrył swoją pasję we francuskim cukiernictwie i wyjechał, aby studiować to rzemiosło przez 5 lat  pod okiem mentora Jeana Caudea Hammerer ? zdobywcy tytułu Cukiernika Roku 2000 w Restauracji Hammerer.

Następnie objął pozycję Chef de Partie w prestiżowym 5* hotelu Le Grand Hotel de la Reine   ( dziedzictwo kulturowe UNESCO), gdzie uczestniczył w przygotowywaniu bankietów na ponad 1000 osób.

W 2005 roku przyjechał do Anglii w poszukiwaniu kolejnych cukierniczych przygód. Wspólnie z dwoma francuskimi stowarzyszeniami otworzył cukiernię Macaron w Londynie, gdzie przez 5 lat zajmował stanowisko Head Chef, a następnie przez 2 lata objął stanowisko dyrektora cukierni. Zaledwie po 8 miesiącach od otwarcia, Macaron otrzymał tytuł TimeOut Best London Patisserie 2006.

Chef Nicolas uczestniczył w licznych konkursach. Między innymi zajął 2 miejsce na French Festival National du Croquembouche w 2002 roku oraz 11 miejsce na Festival International du Croquembouche w 2004 roku.

Chef Nicolas dołączył do kadry szkoleniowej Le Cordon Bleu w 2010 roku na stanowisku Patisserie Teaching Chef.

sean Burbidge

Sean Burbidge rozpoczął swoją karierę w 1993 roku jako Apprentice Chef w Sutton Arms w Stokesley podczas studiów za NVQ. Po ukończeniu szkolenia Sean zdobywał doświadczenie w wielu hotelowych kuchniach przed wstąpieniem do restauracji Gordon Ramsay w sierpniu 2003 roku jako Chef de Partie gdzie szefem Kuchni Szef był Simone Zanoni.

Sean przeszedł na stanowisko Sous Chef w restauracji i marca 2008 opuścił Londyn, aby uruchomić Gordon Ramsay au Trianon w Wersalu. Po raz kolejny pod kierunkiem Simone Zanoni Sean spędził dwa lata w Wersalu i wspiera restaurację w uzyskaniu dwie gwiazdki Michelin w pierwszym roku otwarcia.

Aktualnie Head Chef w restauracji ?Petrus? Gordona Ramsay w Londynie

 

Portret PA maly

Patrick Aubrion ? Callebaut Chef w Akademii Czekolady Callebaut w Belgii, Wieze. Doświadczenie cukiernicze zawdzięcza zarówno wykształceniu o tym profilu, jak i wieloletniej praktyce w pracowni w Les Chocolates de l?Iris (Pierre Marcolini). Od 2010 r. prowadzil własną firmę Aubrion Sweets, zajmującą się doradztwem z zakresu słodkiego businessu (porady dot. Konceptów produktowych, warsztatów cateringu). Dziś Patrick szkoli cukierników w centrum Akademii Czekolady w Belgii, jak i podróżując po świecie. Jako jedna z głównych twarz marki Callebaut? opracowuje nowe receptury oraz współtworzy koncepty marketingowe Barry Callebaut.

 

Krzysztof Sz

 

Krzysztof Szulborski Absolwent Technikum Gastronomicznego w Gdańsku, które ukończył z wyróżnieniem za wygrane konkursy międzyszkolne. W hotelu Hevelius przeszedł wszystkie stopnie awansu zawodowego. Obecnie prowadzi z powodzeniem Pomorską Akademie Kulinarną gdzie odbywają się szkolenia kulinarne dla wielu grup zawodowych

 Jest współzałożycielem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich gdzie przez jedną kadencję pełnił funkcję v-ce Prezesa a przez kolejne dwie kadencje Prezesa. Obecnie jest również v-ce Prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Zajmuje się organizacją Międzynarodowego konkursu Dorszowe Żniwa ( X EDYCJI ), Biesiady Dobrego Humoru a także konkursów kulinarnych na targach gastronomicznych Gastro Expo w Gdańsku Jest zapraszany jako juror na najbardziej prestiżowe konkursy w Polsce, tj. Trendy Chef , Mistrzostwa Ryb Bałtyckich , Turniej Kucharzy ? Gruczno , Sielawa Blues, Olimpiada Smaku, Kuchnia Włoska, Kuchnia Regionalna z ARR, Zielone Czapki z Bonduell i wiele innych.

Największy sukces Krzysztofa Szulborskiego to Mistrzostwo Świata BBQ 2006 we Wrocławiu oraz 2008, 2012 Brązowy Medal na Olimpiadzie kulinarnej w Erfurcie W roku 2000 zdobył 2. miejsce w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Kulinarnej PZH w tematyce ryb i owoców morza. W 2002 roku zdobył 3. miejsce na Sielawie, następnie wyjeżdżał jako sędzia roku z ekipą polską na Węgry. Później wyjazdy do USA na konkurs Jacka Danielsa. W 2006 roku Kapituła Smaku uhonorowała Krzysztofa Szulborskiego prestiżową nagrodą kulinarną Wawrzyńcem 2006. W roku 2007 kolejna nagroda: Oskar Kulinarny w kategorii Promotor Kuchni Regionalnej. Był trenerem wielu ekip kucharskich, które zajęły czołowe miejsca w konkursach ogólnopolskich Krzysztof Szulborski przeprowadził ponad 500 pokazów kulinarnych o różnej tematyce kulinarnej. Bił rekordy Guinnessa w gotowaniu zupy jarzynowej (6500 litrów) oraz największej porcji grillowanego suma (45 kg).

Krzysztof Szulborski ściśle współpracuje z Urzędami Miast Gdańs i Gdynia osobiście gorując Prezydentom jak również Prezydentowi Lechowi Wałęsie od którego otrzymał rekomendację dla Zespołu Kucharzy - Pomerania Culinary Team of Poland

stanislaw-bobowski

Stanisław Bobowski - Człowiek z wielką pasją i ogromnym sercem do zawodu oraz bogatym, emigranckim doświadczeniem. ?Kulinarny Kolumb? ? w swojej karierze spory fragment życia spędził na statku. W Wielkiej Brytanii gotował w restauracjach sieci hoteli Marriott International. Jego postawa i wiedza znajdują uzasadnienie w zajmowanym obecnie stanowisku Executive Head Chef w hotelu Radisson Blu w Krakowie. Jest współautorem książki Anglia ? kucharska rzeczywistość. Część I. Miał także zaszczyt gotować dla prezydentów europejskich podczas Trójkąta Wyszehradzkiego.

Kucharz na Międzynarodowym Festiwalu Filmu i Muzyki ?Transatlantyk 2013?.

Pareczewski Grzegorz

 

Grzegorz Parczewski Szef kuchni z 20 ? letnim stażem, właściciel Restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, od niedawna prowadzi Akademię Smaku, w której kształci młodzież, adeptów szkoły gastronomicznej.
W swojej karierze brał udział w wielu konkursach kulinarnych, zarówno w kraju jak i zagranicą, szczególnie dumny jest z Mistrzostw Świata BBQ i Mistrzostwach Świata w Luxemburgu, gdzie otrzymał Brązowy Medal. W 2008 r. otrzymał również Oskara Kulinarnego, w swojej karierze może pochwalić się również kilkoma rekordami Guinnesa.
Jak sam twierdzi nagrody te odzwierciedlają jego pasję, ponieważ stara się robić wszystko perfekcyjnie i wysoko stawia sobie poprzeczkę. Swoje inspiracje do tworzenia dań czerpie z podróży, odwiedza renomowane restauracje np. Alina w Chicago.

Prywatnie jestem wielkim miłośnikiem sztuki, zamiłowanie do malarstwa przejawiał już w dzieciństwie, obecnie sztukę ceni praktycznie w każdej postaci, ponieważ w znacznym stopniu wpływa ona na jego pasję, jaką jest gotowanie.
Jego motto to:  ?perfekcja oraz estetyka w tym co robi?.

1980723 787542051274357 1753279905 n

Rafał Godziemski ? Aktualnie Executive Chef  w Blue Diamond w Trzebownisku koło Rzeszowa, wcześniej Executive Chef w Hotelu Słoneczny Młyn**** w Bydgoszczy gdzie od blisko pięciu lat w nowatorski sposób prowadził kuchnię. V-ce prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Doświadczenie zdobywał prowadząc restauracje w Polsce i  w Wielkiej Brytanii. Gotował dla premierów, konsulów, gwiazd ekranu, muzyki i sportu, zarówno z kraju jak i za granicy. m.in. Keanu Reeves, Minister Mołdawii, Konsul Honorowy Węgier, Premiera Wielkiej Brytani i wielu innych gdzie lista jest bardzo długa.

Kolejne doświadczenia kulinarne to podróże po prawie wszystkich krajach Europy oraz Stanach Zjednoczonych. Juror Konkursów takich jak Dorszowe Żniwa, Festiwal Smaku, Mistrz Kuchni Świętokrzyskiej, Primerba Cup, Seet Expo, Młody Kreator Sztuki Kulinarnej i innych . Uczestnik i zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych w Polsce. Brązowy medalista Kulinarnego Pucharu Świata w Luxemburgu. Uczestnik Olimpiady kulinarnej w Erfurcie. Reprezentant Polski w konkursie kulinarnym Global Chef Challenge 2013 w Budapeszcie. Współpomysłodawca i Organizator Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Trendy Chef. W 2013 roku razem z drużyną brał udział w Transatlantyk Festival Poznań przedstawiającym Kulinarne Kino. Trener Reprezentacji Polski Coppa del Mondo 2014 we Włoszech,gdzie reprezentacja zdobyła pierwszy w historii Brązowy Medal dla Polski. Podróżnik poszukujący poprzez artyzm, smaków idealnych oraz nowych pomysłów estetycznych i wizualizacji potraw. Jako hobby kulinarne uprawia   zioła, kwiaty oraz studiuje botanikę dotyczącą ?natury na talerzu?. Indywidualista, praktyk, kreator i pasjonat kuchni. Jeden z głównych bohaterów programu TV " Nożem i Widelcem "    Motto: Aby każda wizyta w restauracji była czymś więcej niż konsumpcją ? przeżywaniem i podróżą dla podniebienia.

 

Michał Kuter foto

 

 

Michał Kuter - Absolwent elitarnej szkoły gastronomicznej w Londynie Westminster Kingsway College o kierunku Professional art cookery- kitchen and lader. Podczas zawodowej podróży w Wielkiej Brytanii pracował w restauracji Chez Bruce oraz odbywał praktykę w restauracji Le Gavroche i restauracji Petrus.Współautor książki pt. Anglia ? kucharska rzeczywistość. Część I. Właściciel i szef kuchni restauracji A Nóż Widelec w Poznaniu odznaczonej wyróżnieniem ,,dziedzictwo kulinarne wielkopolska''.

dziamski-250

Patryk Dziamski - Kucharz i doradca kulinarny ? z zamiłowania pasjonat smaków, nastawiony na poszukiwanie i odkrywanie nowych trendów kulinarnych.  Uczestnik i Trener wydarzenia ?Gastronomia na Obcasach? odbywającego się podczas targów Polagra Food w 2011 r.            Uczestnik stażu i warsztatów kulinarnych w Barcelonie w 2011 i 2012 roku w Hofmann Escuela de hosteleria.                             Uczestnik stażu ?KUCHNIA FRANCUSKA PACHNĄCA TRADYCJĄ ? STAŻE WE FRANCJI?, Cadillac, 04-17.03.2013.         Uczestnik eliminacji WACS GLOBAL COMPETITION 2013, Warszawa 13.04.2013.

Kitchen manager TRANSATLANTYK Kino Kulinarne 2013.

W Dziamski Photographic Studio odpowiedzialny za doradztwo w dziedzinie wizualizacji potraw na potrzeby sesji fotograficznych.       Od trzech lat zaangażowany w nauczanie praktycznej nauki zawodu w szkołach o profilu gastronomicznym. Współpracuje z dyrektorami oraz nauczycielami przedmiotów zawodowych oraz restauratorami. Swoją postawą chce zachęcać innych doświadczonych kucharzy do większej aktywności w rozwój młodzieży i do poprawy przygotowania uczniów do zawodu kucharza.    Obecnie współpracuje na stale jako nauczyciel praktycznej nauki zawodu ze szkołami:

1. ZSRCKU w Kościelcu, opiekun grupy Katarzyna Hryciuk

2. Powiatowy Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie, opiekun grupy Joanna Wolniewicz

Zespoły uczniowskie szkoły PZSTiZ ze Świebodzina z sukcesami uczestniczą w konkursach kulinarnych.

Manager kuchni Międzynarodowego Festiwalu Filmu i Muzyki ?Transatlantyk 2013?. Podczas wszystkich wieczorów Kina Kulinarnego dbał o poprawne funkcjonowanie kuchni, by wprowadzić widzów w niezapomniany świat smaków.

 milosz-kowalski1

Miłosz Kowalski - Absolwent Szkoły Gastronomicznej im. Odona Bujwida w Krakowie. Przykład spełnienia misji WDK w Polsce.  Za swój największy sukces uważa zdobycie brązowego medalu w Salon Culinaire w Birmingham.  Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii miał okazję pracować w Mallory Court Hotel w Leamington Spa oraz w  centrum konferencyjnym Ashorne Hill. Obecnie wykorzystuje zdobyte na Wyspach doświadczenie w pracy dla Radisson Blu w Krakowie na stanowisku Executive Sous Chef. Czynnie zaangażowany w projekt Biblioteka WDK.

Kucharz na Międzynarodowym Festiwalu Filmu i Muzyki ?Transatlantyk 2013?.

PCH

Piotr Chylarecki ? Callebaut Chef, pasjonat czekolady i tworzenia z niej niebanalnych kreacji. Z firmą Barry Callebaut związany jest od 4 lat. W Akademii Czekolady w Łodzi prowadzi szkolenia z zakresu pracy z czekoladą i nie tylko. Kreuje nowe receptury, smaki oraz ich wariacje na bazie belgijskich czekolad Callebaut?.

KI

 

Krzysztof Ilnicki? Callebaut Chef z wieloletnim doświadczeniem w pracy w restauracjach i cukierniach w kraju i zagranicą. Absolwent Thames Valley University w Londynie na wydziale Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych, pracował jako szef cukierni w Urban Caprice ? wiodącej firmie eventowej w Wielkiej Brytanii. Od  2006 piastował stanowisko zastępcy szefa cukierni we flagowej restauracji Marco Pierre White?a - Mirabelle 1*Michelin. W latach 2008-2009 prowadził cukiernię w restauracji Hakkasan w Londynie (1* Michelin, 19 pozycja w rankingu światowym 2007 i 2008), był szefem cukierni w hotelu Sheraton w Sopocie, i szefem cukierni Asprod. Obecnie technolog Akademii Czekolady w Łodzi prowadzi kursy dla profesjonalistów.

 IMG 3580

Paweł Małecki - jest Mistrzem Polski Cukierników, a także wielokrotnym zdobywcą laurów w licznych konkursach cukierniczych w Polsce i na świecie. Ambasador marki Callebaut. To także jeden z 16 wykonawców rekordu Guinessa na największy tort weselny, znany też jako człowiek, który jest najlepszy w kręceniu lodów, o czym przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. Swoje doświadczenie, pasję i wiedzę wykorzystuje na co dzień jako kierownik produkcji działów lodów, dekoracji i pralin w renomowanej polskiej cukierni Sowa w Bydgoszczy.

 

Krzysztof Gawlik

 

Krzysztof W.Gawlik - rodem z Krakowa, ukończył szkołę gastronomiczną w Krakowie z pierwszą praktyką w Hotelu Holiday Inn pod okiem znanego Mistrza Wiesława Zuzka.             Po zakończeniu służby wojskowej jako młody, otwarty i ciekawy doświadczeń człowiek wyruszył na tournee po świecie. Pierwszym krajem jego wędrówki była Austria a następnie pełna zapachu świeżej bazylii słoneczna Italia, gdzie pracował w Restauracji "Rottiseria" w Bassano Del Grappa. Następnym jego krokiem w świecie gastronomii była kuchnia żydowska, którą poznał pracując w Koszernej Restauracji "Arche Noach" w Wiedniu a później w Berlinie, oraz hotelu Excelssior w Karlovych Varach zdobywając doświadczenie i międzynarodowe certyfikaty znajomości zagadnień koszerności i kuchni żydowskiej współpracując z Fundacją Ronalda Laudera. W latach dziewięćdziesiątych zdobywał cenne doświadczenia w odradzającym się w nowej Polsce klimacie restauracji w Krakowie, Zakopanem. W poszukiwaniu nowych doświadczeń poleciał za ocean szukając nowych inspiracji. Tam ucząc się amerykańskiego stylu pracy i zarządzania w gastronomii przebywał do 2001 roku. Był, szefem kuchni, a później managerem w Restauracjach - "Bozena B&B" w Nowym Yorku, "Antipasti i Fandango" w Arizonie, "The Boardwallk" w Lake George . W Stanach Zjednoczonych uzyskał tytuł Executive Chef na New York University of Technology.

Ostatnie lata to już dzielenie się nabytą wiedzą, organizowanie i uruchamianie nowych obiektów gastronomiczno-hotelarskich - Hotel Forum, Kontrast, Eden w Krakowie, Restauracje: Polakowski, Polskie Smaki, Nova, Klezmer Hois oraz wiele innych na terenie całej polski. Posiada kwalifikacje pedagogiczne, które owocnie wykorzystuje. W chwili obecnej oprócz oddawania się swojej pasji kucharskiej prowadzi szkolenia i prezentacje w zakresie obsługi pieców konwekcyjno-parowych i nowoczesnych technologii i urządzeń w gastronomii. Jest członkiem WACS-World Association of Chefs Societies, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Euro-Toque- Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy. Uczestnik i członek Jury wielu prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, i poza granicami kraju.

Prowadzi również szkolenia w ramach projektów UE jak również prezentacje i szkolenia techniczne i pokazy kulinarne bezpośrednio w siedzibie firmy RM Gastro, i w centrach kulinarnych Partnerów handlowych, u klientów oraz w szkołach gastronomicznych gdzie uczestnicy dowiedzą się wszystkich informacji niezbędnych do obsługi i serwisu urządzeń gastronomicznych, wykorzystania ich w codziennej pracy, nowości i trendów na rynku kulinarnym, oraz sposobów pracy i zarządzania w gastronomii.

 J.Nowakowski

 


Jarosław Nowakowki - miłośnik kuchni i cukiernictwa. Swoje gastronomiczne zdolności szlifował zarówno w kraju jak i za granicą. Fachu uczył się od profesjonalistów w Michelinowskich restauracjach (m.in. Midsummer House Restaurant ? head pastry chef; Le Manoir Aux Quat'saison - 1st commis pastry chef; Ockenden Manor Hotel + chef de partie, head pastry chef). Jarosław ukończył także liczne kursy cukiernicze we Francji. Obecnie pracuje jako technolog w firmie Polmarkus.

 

ROSA

 

 

Maciej Rosiński -Szef kuchni Restauracji Affogato w Łodzi. Pasjonat muzyki, czekolady i kuchni regionu łódzkiego.

trzopek

Robert Trzópek - Restauracja The Harvest - Warszawa

Liliana Filipiak by Jakub Wilczek male

 Liliana Filipiak - Restauracja " Lili" Łódż

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O nas

Kontakt

  • Rafał Godziemski

  • Telefon: +48 502 601 346
  • E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

  • Aleksandra Sowa 

  • Telefon: +48 506 704 317
  • E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

  • Piotr Chylarecki
  • Telefon: +48 728 493 936
  • E-mail: PTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Go to top